Dienstag, September 13, 2005

Duitse les

De prof begon uiteraard met zichzelf voor te stellen. Hij zei "Meine Name ist Helmut, Helmut Kohl" en schreef dan "Helmut Kohl" op bord. Toen had ik al in de mot dat hij wel te vinden was voor een grapje, nu de meeste in de klas dachten echt dat die kerel zo noemde, da leek mij vrij onwaarschijnlijk. Toen ik mezelf moest voorstellen, kon ik het ni laten om te zeggen "ich bin Johannes Rau" Achteraf gezien had ik beter gezegd "ich bin Jean-Luc Dehaene" maar kwist toen nog ni dat die zo veel interesse had in geschiedenis en politiek. Hij lachte in ieder geval smakelijk toen ik mij als Bundespräsident voorstelde, hij kwam mij zelfs een hand geven.

De prof is 42 jaar oud, woonde vroeger dus in Oost Duitsland. Hij heeft germaanse gestudeerd, Engels en Duits, maar geeft vooral Duits. Hij is free lance prof en heeft al op verschillende universiteiten les gegeven,o.a. in de bekende Humbold universiteit in Berlijn. Hij heeft ook al is les gegeven aan een klas neo nazi's, hij vond da echt "dumme Leute". Toen hij toegegeven had dat hij ni Helmut Kohl was maar Herr Wittek (zijne voornaam ben ik vergeten) heeft hij ons ook fotokes van zijn vrouw, zijn 2 kinderen, zijn huis in den DDR, zijn nieuw huis,enz... laten zien. Hij vertelt graag anekdotes, omdat er Hollanders in onze klas zaten heeft hij verteld dat hij in 1990 met zijn vrouw van Berlijn naar Holland is gefiets omdat hun Trabant kapot was en daar in den hof van mensen is gaan slapen. Echt nen boeiende kerel! Houdt er ook van om over clichés te praten, zo moesten we ne keer alle clichés over de duitsers beginnen op te sommen: pünktlich, ordentlich, sauber, BBB (blöd, blond, blauäugig),...
Heeft ook nog wa gebabbeld over de Duitse taal, zo kwamen we bij o.a. terecht bij Luther, Günter Grass, Herman Kant, e.d. Of hoe het komt dat de substantieven hier met hoofdletters geschreven worden (in de middeleeuwen hebben 2 universiteiten daarover gediscussieerd, de ene vond de naam van het voorwerp belangrijk, de andere het voorwerp an sich)
Ook de verkiezingen kwamen uiteraard aan bod, voor den eerste keer in zijn leven weet hij ni goe wie hij moet kiezen, Merkel of Schröder.
Nog veel andere onderwerpen zijn de revue gepasseerd: de werkloosheid, de mentaliteit van de duitse studenten, milieu,... en uiteraard (tis en blijft ene uit onderwijs) heeft em ook liggen klagen over het onderwijssysteem. Maar zelfs dat was interessant.

Telkens als wij iets verkeerd zeiden, pikte hij daarop in en begon hij onze fout grammaticaal te ontleden. Nu gisteren wast de eerste les maar we gaan ook nog pure theorie zien denkik. Maar het voordeel van in zonen hogen taalgroep te zitten is dat er dus af en toe over vanalles gebabbeld en gediscussieerd kan worden.

2 Kommentare

geschrieben von Anonymous Anonym

Du kannst ihn morgen sagen dass das Deutsch die gewichtigste Sprache ist in der EU (100 million sprecher). Niederländisch steht auf die 7ste Platz mit 22 million Sprecher. Interessant, nicht?

9:13 PM  
geschrieben von Anonymous Anonym

allow brace
alles goe ginderachter
amuseert u der en tot de volgende eh
radeur alias radijs

5:16 PM  

Kommentar veröffentlichen

<< zu Hause